Konsultant ds. dietetyki doradza w zakresie żywienia. Zbilansowana dieta, jadłospis dopasowany do klienta oraz zasady zdrowego odżywania to główne zagadnienia w tym przyszłościowym zawodzie. Dietetyka daje bogate możliwości rozwoju zawodowego. Jak zostać konsultantem ds. dietetyki?
Konsultant ds. dietetyki – czym się zajmuje?
Konsultant ds. dietetyki pracuje z klientem nad zasadami żywienia. Pomaga dopasować dietę do indywidualnych potrzeb oraz układa diety grupowe.
Przykładowe obowiązki:
rozpisywanie planu żywieniowego osobom chorym adekwatnie do ich problemów zdrowotnych
opracowywanie diety dla osób zdrowych w celu poprawy jakości żywienia, zmiany wagi lub osiągnięcia innych możliwych celów indywidualnych
konsultowanie jadłospisów pod kątem ich wartości odżywczych
udzielanie porad w zakresie sposobów przygotowania posiłków
promowanie zdrowego stylu życia i edukacja
doradzanie klientom/ pacjentom w zakresie prawidłowej suplementacji
prowadzenie dokumentacji pacjenta/ klienta w zakresie stanu zdrowia związanego z żywieniem
Konsultanci ds. dietetyki zatrudnieni w instytucjach ochrony zdrowia i podobnych zwykle pracują w zespołach. To też warto uwzględnić, mówiąc o obowiązkach na tym stanowisku.
Konsultant ds. dietetyki – cechy i predyspozycje
W tej roli najlepiej sprawdzą się osoby o poniższych cechach:
życzliwość
empatia
umiejętność prowadzenia rozmów z pacjentami i klientami — niekiedy dla nich trudnych
umiejętność wpływania na decyzje żywieniowe innych osób w sposób dla nich korzystny
umiejętność pracy z danymi (wskaźnikami, wartościami z wyników badań)
umiejętność pracy z dokumentami, w tym utrzymywanie w nich porządku
konsekwencja
dociekliwość
chęć ciągłego uczenia się
zaangażowanie w obowiązki
pasja do zagadnień związanych z żywieniem człowieka.
Zastanawiasz się, czy posiadasz predyspozycje do tej pracy?
Zadaj sobie pytania:
a) Czy wiesz, które diety są najzdrowsze, a których lepiej unikać?
b) Czy jesteś jedną z tych osób, które zamiast chipsów wybiorą jabłko, a zamiast czekać na komunikację miejską, wolą pójść pieszo?
c) Czy dostrzegasz różnicę między zdrowymi zasadami żywienia a mitami żywieniowymi?
d) Czy zwracasz uwagę na skład kupowanych produktów?
e) Czy w szkole lubiłeś/ lubiłaś biologię i chemię?
f) Czy lubisz się uczyć i śledzić nowinki?
g) Czy lubisz ludzi?
h) Czy jesteś osobą uprzejmą i stwarzasz komfortowe warunki rozmowy?
i) Czy uważasz się za osobę cierpliwą?
j) Czy wykazujesz wyrozumiałość wobec innych?
Jeżeli na większość powyższych pytań odpowiadasz „tak”, praca konsultanta ds. dietetyki jest dla Ciebie! Zbilansujesz dietę każdej osobie, która chce zdrowo się odżywiać.
Konsultant ds. dietetyki — kurs w Żaku
Aby zostać konsultantem ds. dietetyki, zapisz się na kurs w szkole Żak. Dzięki temu zdobędziesz wiedzę i umiejętności potrzebne do zdobycia zatrudnienia. Nauka trwa 10 miesięcy (220 godzin). Kurs odbywa się w dwóch formułach — stacjonarnie lub online.
Edukacja obejmuje między innymi:
Podstawy psychologii
Zarys psychodietetyki: praca z pacjentem
Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Planowanie diety lekkostrawnej
Jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów
Planowanie diety odchudzającej
Tworzenie indywidualnego programu odchudzającego
Właściwości składników pokarmowych i bilans energetyczny
Anatomia człowieka: budowa układu pokarmowego
Antagonistyczne działanie ośrodków głodu i sytości
Suplementy w diecie
Podstawy BHP
Pracę z zastosowaniem Dietetico.
W trakcie kursu w Żaku zapoznasz się z Dietetico — specjalistycznym narzędziem do układania indywidualnych diet. Za jego pomocą ułożysz jadłospis z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb klienta. Pracę ułatwia zaawansowana wyszukiwarka potraw i produktów. Program dostępny w chmurze pozwala na korzystanie z jego funkcji wszędzie, gdzie potrzeba o dowolnej porze.
Dlaczego warto?
Po rocznej nauce w szkole policealnej Żak otrzymasz zaświadczenie zgodne ze wzorem MEN oraz certyfikat.
Podczas kursu nauczysz się zasad dietetyki oraz umiejętności pracy z klientem/ pacjentem. Opanujesz wiedzę dietetyczną oraz obsługę specjalistycznego oprogramowania. Zyskasz solidne podstawy do rozwoju w zawodzie, w którym możesz wybrać sobie specjalizację.
Przykłady? Można skupić się na pracy z pacjentami o konkretnych schorzeniach i w ten sposób funkcjonować na rynku. Jest zapotrzebowanie na edukację w zakresie zdrowego żywienia, zatem można organizować szkolenia, warsztaty, różne wydarzenia dla grup wiekowych albo osób z chorobami itd. Kwestia pomysłu, czym zechcesz się zająć. Można też poszerzać swoje kwalifikacje, robiąc kolejne kursy, bądź ucząc się w szkole policealnej na kierunkach takich jak Trener personalny z elementami fitness.
Konsultant ds. dietetyki – praca i zarobki
Ukończenie kursu umożliwia znalezienie pracy w miejscach takich jak:
poradnie i gabinety dietetyczne
firmy oferujące catering dietetyczny
restauracje
hotele
sanatoria
szpitale
oddziały przedszkolne
domy opieki.
Konsultanci ds. dietetyki często zakładają własną działalność gospodarczą. Świadczą usługi jako konsultanci oraz edukatorzy. Na rynku jest zapotrzebowanie na tego typu działania. To znakomity grunt rozwoju zawodowego.
Ile zarabia konsultant ds. dietetyki?
Zarobki konsultantów ds. dietetyki zależą od stażu pracy oraz miejsca zatrudnienia. W przypadku działalności gospodarczej jest to także liczba klientów.
Przy zatrudnieniu na etacie na początek można liczyć na pensję od 4300 do 5000 brutto, a z czasem ona wzrasta. Średnie zarobki kształtują się od 5500 zł brutto - 7000 zł brutto.
Osoby świadczące usługi własnej działalności gospodarczej osiągają zarobki przekraczające te wyżej podane. O ich wysokości decyduje liczba zleceń.
Ciekawostki
Jedzenie to konieczność, przyjemność, a czasem problem. W tym rola dietetyków, żeby tych ostatnich było jak najmniej. Praca konsultanta ds. dietetyki wiąże się często z zaskakującymi informacjami. Oto trzy żywnościowe ciekawostki.
Czasem po jedzeniu nadal odczuwamy głód. Wynika to z tego, że mózg informuje nas o poczuciu sytości mniej więcej po 30 minutach od zjedzenia. Zamiast się objadać, warto zaczekać te pół godziny na informację zwrotną z własnego organizmu.
Miód jest wieczny. Naprawdę. Miód się nie psuje — nie ma terminu przydatności do spożycia. Wynika to z jego specyficznych składników pszczelego pochodzenia. Nawet skrystalizowany nadal jest dobry do zjedzenia. Świadczą o tym odkrycia archeologiczne. Na przykład w Egipcie w grobowcach odkryto starożytny miód, który podobno całkiem nieźle smakował… Był całkowicie zdatny do spożycia.
Czy wiesz, że szafran to najdroższa przyprawa na świecie? Kilogram szafranu może kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych.
***
Konsultant ds. dietetyki — kurs dla Ciebie!
Zapisz się na kurs stacjonarny lub kurs online